Sportolók reggelije

2011.03.10. 12:08

 A délelőtt folyamán keresgéltem megint egy kicsit, csak hogy estére valami Istenit süssek! Rátaláltam erre a Nekem szimpatikus receptre,amit rögvest meg is osztok veletek: (a címet azért kapta, mert csupa-csupa olyan magvakkal és aszalványokkal van tele, ami sportolás közben hasznosul és segíti a teljesítményed)

 

 

Müzli kenyér (glutén-, tej és cukormentes)

 

 
Ez egy nagyon-nagyon-nagyon finom kenyér vagy sütemény vagy nem is tudom, micsoda! Eheted reggelire is, de desszertként is - nálunk nagyon hamar elfogyott :)

Persze, ez is Elana Amsterdam szakácskönyvéből* van, de hát mit csináljak, ha ennyire jó receptek vannak benne?!? 
Nem 100%-ig paleo, mert tapióka (nyílgyökér) lisztet is tartalmaz, de... tudjátok, mi a véleményem: a megalkuvóknak vagy kicsapongóknak biztosan ízleni fog. És még az is lehet, hogy valaki megtalálja a megoldást e liszt kiváltására. 

 
Ez a kenyér (és a többi Elana Amsterdam) recept tökéletes példája annak, hogy egy glutén-tej-cukormentes reform étel is lehet eszméletlen finom. Állítom, hogy gabonából sem lehet jobbat készíteni :)

 
No, de ennyi duma után álljon itt a recept, melyet maximálisan ajánlok kipróbálásra.

 
 
 
Hozzávalók:
3/4 bögre mandulavaj
1 evőkanál agavé nektár (vagy más édesítő)
4 nagy tojás
1/4 bögre hántolt mandulaliszt
1/4 bögre tapióka liszt
1 teáskanálnyi só
1/2 teáskanálnyi szódabikarbóna
1 evőkanál lenmagliszt
1/4 bögre aszalt sárgabarack**, picire vagdalva
1/2 bögre aszalt vörös áfonya*** (tőzegáfonya)
1/2 bögre pisztácia, darabosra vagdalva
1/4 bögre törökmogyoró, darabosra vagdalva
1/4 bögre szezámmag
1/4 bögre napraforgómag

 
A sütőt melegítsük elő 180 C fokra. Egy kicsi téglalap alakú tepsit olajozzunk ki szőlőmagolajjal és lisztezzük ki mandulaliszttel (ha a tepsi tapadásmentes, akkor ezt a lépést nyugodtan ki lehet hagyni). Mindent, amit össze kell vágni (csonthéjasok és aszalt gyümölcs), daraboljuk össze most. Sokkal kényelmesebb lesz így a sütikészítés folyamata.
Egy nagy tálban kézi mixer segítségével keverjük össze a mandulavajat az agavé nektárral, majd üssük bele a tojásokat.
Egy közepes tálban keverjük össze a mandulalisztet a tapióka liszttel, a sóval, a szódabikarbónával és a lenmagliszttel. Ezt a lisztes keveréket adjuk hozzá a mandulavajas masszához és alaposan vegyítsük el őket. Keverjük bele a sárgabarackot, a vörös áfonyát, a pisztáciát, a török mogyorót, a szezámmagot és a napraforgómagot. Öntsük a masszát az előkészített tepsibe. 
Süssük a kenyeret a sütő legalsó rácsán kb. 50-60 percig, illetve késpróbáig. 
Ha kész van, hagyjuk legalább 1 órát pihenni. Ennek elérésére dugjuk el a sütit a családtagok elől, de még jobb, ha otthon sincsenek, amikor készíted, különben az illat el fogja árulni, hogy merre is leledzik...
 

A bejegyzés trackback címe:

https://eatandrun.blog.hu/api/trackback/id/tr852727525

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

havasi ági 2011.03.19. 06:47:42

@Alexandra Sydneyből: Nagy segítség vagy! A minimum, hogy ezt mindenki tudja:-)
süti beállítások módosítása