Vega fogyókúra...
2012.08.15. 11:56
Igazából, nem is vallom magam vegának. Egyszerűen csak nem eszem húst. Nincsenek elveim, nem vagyok semmilyen táplálkozási szemlélet követője, egyszerűen csak próbálok egészségesen élni és a futással járó megterhelés következtében fellépő izületi gyulladásomat csökkenteni/megszüntetni.
Sok irányzatot kipróbáltam, kísérleteztem, végül mindenből kihámoztam a nekem megfelelőt.
Az alábbi cikk kiválóan leírja miről is van szó:
"A húsban és az egyéb állati eredetű táplálékokban bővelkedő étrend a szervezet túlsavasodáshoz vezet, gyulladáshajlamot idéz elő, másrészt kivonja a savasodást ellensúlyozni képes lúgos ásványi sókat az ízületi tokból és porcokból, az izmokból és a szalagokból. Mindez elősegíti a reuma kialakulását.
A hústartalmú étrendről a vegetáriánusra vagy vegánra való átállás komoly változást eredményez a szervezet sav-bázis egyensúlyának helyreállításában, mivel a növényi eredetű táplálékok többsége lúgos kémhatást idéz elő a belső környezetben, szemben az állati eredetű fehérjék savas kémhatást előidéző tulajdonságával. Persze itt említést kell tenni a vegetáriánus étkezés hőkezelt növényi ételeiről is, hiszen a főzés számos negatív hatást gyakorol a növényi táplálékokra: hatására csökken a vitamin és az ásványi anyagok száma, az enzimek, hormonokat és az oxigént elpusztítja, kedvez a savfelhalmozódásnak, gátolja az alapos emésztést, gyengíti az immunrendszert, valamint a test szöveteinek és sejtjeinek bioaktív elektromos töltését.
A köszvény oka a körülírt húgysavas lerakódás az ízületeken, inakon stb. Rohamot válthat ki a bő purintartalmú (sejtmagfehérjét felépítő nukleotid, a májban húgysavvá alakul át) étkezés. A köszvényrohamok gyakoriságának csökkenése, megszüntetése érdekében az orvosok eltiltják a beteget a hús, a húsleves, a zsigerek, a máj és a vér fogyasztásától. A köszvényes betegek 98%-ának vérében és szövetfolyadékában sok a húgysav. A magas fehérjetartalmú étrend az összes reumatikus betegséget erősíti. Azokban az országokban, ahol magas a fehérjefogyasztás – főként a hús -, leggyakoribb a rák, a köszvény, a reuma és szívbaj előfordulása.
Ízületi megbetegedésekben szenvedő betegeknek a lúgosító hatású élelmiszerek fogyasztása javasolt. Ilyenek a nyers gyümölcsök, zöldségfélék és gabonafélék."
(forrás: www.drimmun.hu)
Ez volt a kitérő...
A lényeg, amiről írni akartam, az az, hogy kis családommal focitáborban voltunk 5 napig. Előre jeleztem, hogy nem eszem húst, mivel menüs étkeztetést kértünk. Abban a hitben érkeztem, hogy ezt tudomásul vették és nem jelent majd nagy erőfeszítést, ha nekem mást készítenek.
A dolog szépsége, hogy a tábor egy, a világtól nagyban elzárt helyen volt, ahol egy vegyesboltért is kilómétereket kellett menni.
Első reggel ért a meglepetés rögtön. Reggeli: virsli, kenyér, tea (mivel volt még a hűtőben a hazai tojásos szendvicseimből, így megkíméltem őket a reklamációmtól. Amit utólag láttam be, hogy balgaság volt)
Vacsorára a menüben szerepelt rántott hal is. Szerencsémre az egyik kedvencem, így bevacsiztam, mert másnap reggel szintén csak kenőmájas mosolygott az asztalon.
A napok így teltek, hol tudtam enni, hol nem. Ha szóltam, egy flegma arckifejezés volt a válasz és röpke 1 órát vártam az üres étteremben, hogy megvacsorázhassak.
Egy nap hideg ebédet csomagoltak (rántotthúsos szendvicset) a buszos kirándulásunk miatt. Mikor szóltam, hogy ne adj isten, én is ennék az úton, kaptam nagy kegyesen 2x fél sajtos-vajas szendvicset. Kérem szépen, hol van az a 2 r.húsos szendvicshez képest??? Nem beszélve arról, hogy reggelente csak beleraktam 10-12km-t a lábaimba. Kellett volna az energia:-)
Az utolsó vacsoránál értem el azt, hogy rámnézve, a pincér rögtön szólt, hogy "-máris jön a vega kaja is".....
Tanulságos 5 nap volt. Erélyesebbnek és határozottabbnak kell lenni...
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Háténvagyoka... 2012.08.15. 21:51:20
2. A hal nem vega kaja.
3. A normálisan táplálkozó ember inkább azonos az "ésszerűen étkezem", mintsem a "halálra zabálom magam hússal" típussal.
4. A húsevés nem segíti elő a reuma kialakulását.
5. A köszvényes rohamot nem csak hús, hanem túl sok csokoládé, alkohol is előidézhet.
6. "Azokban az országokban, ahol magas a fehérjefogyasztás – főként a hús -, leggyakoribb a rák, a köszvény, a reuma és szívbaj előfordulása."
Butaságokkal legalább ne kampányoljunk.
7. Van, aki különféle dolgokkal kompenzál. (Pl. vegetarianizmussal)
P.S. Amúgy a virsliben nincs is hús :)))