Már 2-3 nap után szembesültem az első nehézséggel, legalábbis ami a tejtermékeket illeti. Sosem voltam tejkedvelő, pláne ízesítetlenül nem iszom tejet. De azért csak teszek a kávémba, a főzelékembe, a zabkásámba, stb... Nem beszélve a túróról, sajtról... És ugye itt rögtön elgondolkodom, vajon a tejtermékekkel kiiktatott kalciumot és egyéb vitaminokat miből is pótolhatnám...(?)

Itt is, mint mindenben, a fokozatosság elvére törekszem. Nem lehet mindent egyszerre. A liszt és a cukor kiiktatása az étrendemből éppen elég drasztikus változás a szervezetemnek, atejtermékeket hagyom későbbre.:-) Vagyis időnként 1-1 tejszármazéktól megszabadulok majd. (csak a ricotta-tól lesz nehéz...)

Növényi tejjel persze pótolható a tejfelhasználásnagy része, de itt meg is állnék. Nagyon nem mindegy mivel pótoljuk jó öreg bocink nedüjét...

Konkrétan a szójára gondolok:

"...A szója az utóbbi egy-két évtized alatt jelentős mértékben fogyókúránk és normál táplálkozásunk részévé vált. Ha hiszünk a PR-fogásnak, ez az egyszerű növényi eredetű élelmiszer - amelyet egyébként oly sokféleképpen fogyaszthatunk - nem csupán a betegségek ellen kiváló fegyver, de az ember várható élettartamát is meghosszabbítja.

Létezik egy nagyon egyszerű alapelv, amely vásárlásra és evésre késztet bennünket: ha valami kis mennyiségben jó a szervezetnek, akkor a nagyobb adag csak nagyon jó hatással lehet ránk. Természetesen ez az összefüggés képtelenség, a szója esetében pedig egyenesen veszélyes, ha nagyobb tételben fogyasztjuk...."

 

"Szinte minden ételünkben ott van

A szója-pártiak vitatkoznak azokkal a tanulmányokkal, amelyek a magas szójafogyasztás ártalmas hatásait mutatták ki, azzal érvelve, hogy ezek a feltételek nem tekinthetők relevánsnak. De manapság ki tudhatja ezt? A szója bizonyos formája, például a protein izolátum ugyanis a feldolgozott élelmiszerek 60%-ban jelen van, ami egyben azt is jelenti, hogy szinte mindannyian nap mint nap eszünk szóját anélkül, hogy ezt tudnánk, vagy erre akár csak gondolnánk.

Szójalisztet használunk a kenyérkészítéshez, szójaolaj van a margarinban, s egyben a „növényi olaj" legfőbb összetevője is, amelyet számos élelmiszerben fellelhetünk. Amikor húst eszünk, gondoljunk arra, hogy szójával táplált állat húsa került az asztalra. A szójabab-koncentrátum az élelmiszerek összetevőinek „összekötésére" szolgál, hatására megnő a protein-tartalom.

A szója-lecitin - E322 - az egyik legszélesebb körben használt élelmiszeradalék. Megtalálható az „egészséget támogató" italkészítményekben, fagylaltban, joghurtban, húspótló szerekben, édességben, csecsemő tápszerekben, pékáruban, reggeliző pelyhekben és italokban, margarinban, tésztában és tartósított húsokban.

A szója alapú csecsemőtápszer széles körben elérhető, a legtöbb esetben ugyanazon a polcon, amelyen a tehén alapú változatok találhatók. Jelenleg Nagy-Britanniában a csecsemők mintegy 3%-a kap ilyen tápszert. Ez a szójatej is tartalmaz izoflavont, amely befolyásolhatja a gyerek későbbi termékenységét, a nemzőszervek fejlődését..."

forrás: http://tudatosvasarlo.hu/cikk/tobb-kart-okoz-mint-hasznot-szoja-i -itt olvashattok bővebben róla.

Én személy szerint a Paleo muffint is 0,5dl kókusztejjel készítettem. De finom és sokoldalúan használható a rizs és zabtej is.

A bejegyzés trackback címe:

https://eatandrun.blog.hu/api/trackback/id/tr1002679706

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása