Még mindig zabpehely...

2011.02.22. 07:18

Mivel ez egy naponta fogyasztható alapanyag, félő, hogy gyorsan ráun az ember. 

Ezért osztok meg még pár variációt az elkészítésére ill. finomságot, amiben javarészt zabpehely van. 

Zabpehelyfelfújt mézesen

 Hozzávalók: 

  • 20 dkg zabpehely
  • 5 dkg vaj
  • 5 dl tej
  • 4 db tojás
  • 15 dkg méz
  • 4 ek tejföl

 

 

 

Forma kikenéséhez: 

  • vaj
  • zab(pehely)liszt
  • Felforraljuk a tejet, s ezzel egyidőben megolvasztjuk egy magasabb falú, kis edényben a vajat.
  • A vajon kevergetve felforrósítjuk a zabpelyhet, majd ráöntjük a forrásban lévő tejet. Amint újra forr, szorosan lefödjük (én az edényke tetejét tettem rá, meg azt még egy konyharuhába bugyoláltam), s a tűzről levéve szépen hűlni hagyjuk.
  • A tojások sárgáját először magukban, majd a mézzel jó habosra, fehérre keverjük.
  • Hozzáadjuk a tejfölt, valamint a megpuhult, langyosra hűlt zabpelyhet.
  • A tojások fehérjéből nagyon kemény habot verünk, s óvatosan beleforgatjuk a sárgájás-zabpelyhes egyvelegbe.
  • Egy őzgerincformát (kuglófformát / 8 személyes pudingformát / szufléformákat) kivajazunk, meghintünk zabliszttel, a masszát belesimítjuk. (Itt jegyezném meg, hogy az én kuglófformámban épp csurig ért az egész, így féltem, hogy ki fog folyni, de nem tette - a magassága nem, csak az állaga változott.)
  • Előmelegített sütőben kb. 40 percig (a kis formákat 25-30 percig) sütjük.

 Ízlés szerint lekvárral, szörppel, gyümölcsöntettel ízesíthetjük.

 

Zabpelyhes túrógombóc

Hozzávalók:

  • 250 g túró
  • 6 ek aprószemű zabpehely
  • 2 db egész tojás
  • 2 ek cukor
  • 1 cs vaníliáscukor
  • 1 csipetnyi só

 

  •  
  •  

 

  • A túrót összekeverjük a zabpehellyel, tojással, cukorral, vaníliás cukorral és egy csipet sóval.
  • Az így kapott tésztát legalább 20 percig állni hagyjuk, hogy a zabpehely kicsit magába szívja a nedvességet.
  • Vizezett kezünkkel közepes méretű gombócokat készítünk (kb. 12 db lesz ebből az adagból) és bő, forrásban lévő, enyhén sós vízben, újraforrástól számítva kb. 2 percig főzzük. Ezalatt feljön a víz tetejére.
  • A vízből kiszedve pirított zsemlemorzsába, vagy pirított darába forgatjuk és tejföllel meglocsolva tálaljuk.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://eatandrun.blog.hu/api/trackback/id/tr892678755

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása