Még mindig zabpehely...
2011.02.22. 07:18
Mivel ez egy naponta fogyasztható alapanyag, félő, hogy gyorsan ráun az ember.
Ezért osztok meg még pár variációt az elkészítésére ill. finomságot, amiben javarészt zabpehely van.
Zabpehelyfelfújt mézesen
Hozzávalók:
- 20 dkg zabpehely
- 5 dkg vaj
- 5 dl tej
- 4 db tojás
- 15 dkg méz
- 4 ek tejföl
Forma kikenéséhez:
- vaj
- zab(pehely)liszt
- Felforraljuk a tejet, s ezzel egyidőben megolvasztjuk egy magasabb falú, kis edényben a vajat.
- A vajon kevergetve felforrósítjuk a zabpelyhet, majd ráöntjük a forrásban lévő tejet. Amint újra forr, szorosan lefödjük (én az edényke tetejét tettem rá, meg azt még egy konyharuhába bugyoláltam), s a tűzről levéve szépen hűlni hagyjuk.
- A tojások sárgáját először magukban, majd a mézzel jó habosra, fehérre keverjük.
- Hozzáadjuk a tejfölt, valamint a megpuhult, langyosra hűlt zabpelyhet.
- A tojások fehérjéből nagyon kemény habot verünk, s óvatosan beleforgatjuk a sárgájás-zabpelyhes egyvelegbe.
- Egy őzgerincformát (kuglófformát / 8 személyes pudingformát / szufléformákat) kivajazunk, meghintünk zabliszttel, a masszát belesimítjuk. (Itt jegyezném meg, hogy az én kuglófformámban épp csurig ért az egész, így féltem, hogy ki fog folyni, de nem tette - a magassága nem, csak az állaga változott.)
- Előmelegített sütőben kb. 40 percig (a kis formákat 25-30 percig) sütjük.
Ízlés szerint lekvárral, szörppel, gyümölcsöntettel ízesíthetjük.
Zabpelyhes túrógombóc
Hozzávalók:
- 250 g túró
- 6 ek aprószemű zabpehely
- 2 db egész tojás
- 2 ek cukor
- 1 cs vaníliáscukor
- 1 csipetnyi só
- A túrót összekeverjük a zabpehellyel, tojással, cukorral, vaníliás cukorral és egy csipet sóval.
- Az így kapott tésztát legalább 20 percig állni hagyjuk, hogy a zabpehely kicsit magába szívja a nedvességet.
- Vizezett kezünkkel közepes méretű gombócokat készítünk (kb. 12 db lesz ebből az adagból) és bő, forrásban lévő, enyhén sós vízben, újraforrástól számítva kb. 2 percig főzzük. Ezalatt feljön a víz tetejére.
- A vízből kiszedve pirított zsemlemorzsába, vagy pirított darába forgatjuk és tejföllel meglocsolva tálaljuk.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.