A kalciumról
2011.02.23. 10:24
Ígértem, hogy utána nézek, mit vallanak a Paleo táplálkozás követői a tejtermékek elhagyása okozta kalciumhiányról. Megdöbbentő.
Szendi Gábor - Paleo szakácskönyvéből idézek:
" A napi kalciumszükséglet megítélése vitatott kérdés, Thijs Klompmaker amellettérvel, hogy a túl sok kalciumbevitel a csontsejtek pusztulásához vezet. A mai orvosszemlélet a csontsűrűségre koncentrál a csonterősség helyett.
A csontok egészsége nem az elfogyasztott kalciummennyiség, hanem a kalciumegyensúly függvénye. Azaz, hogy milyen arányú a kalciumfogyasztás és ürítés.
A közegészségügy azt iselfelejti elmondani az embereknek, hogy nem elég a tápanyagok kalciumtartalmát vizsgálni, hanem arról is gondoskodni kell, hogy az hasznosuljon is.
Mivel D-vitamin hiányában a kalcium nem is szívódik fel, nem isépül be a csontokba, ezért a csontritkulásért a D-vitamin-hiány sokkalinkább hibáztatható.
A napi ajánlott D-vitamin-dózis ugyanis 4-800NE, míg a valóságos napi igény 2000NE-nél kezdődikés felmehet akár 10000-ig. Aki ma D-vitamint szeretne, az kénytelen drága pénzért külföldről beszerezni. Sok pénzbe kerülám folyamatosan védekezni azok ellen, akik meg akarják védeni tőlünk az egészségünket...."
Nem kell megijedni, a tejetrmékeknél sokkal jobb kalciumforrás a zöld levelű növények fogyasztása!
Keresek is pár receptet:-)
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.