A kalciumról

2011.02.23. 10:24

Ígértem, hogy utána nézek, mit vallanak a Paleo táplálkozás követői a tejtermékek elhagyása okozta kalciumhiányról. Megdöbbentő.

Szendi Gábor - Paleo szakácskönyvéből idézek:

" A napi kalciumszükséglet megítélése vitatott kérdés, Thijs Klompmaker amellettérvel, hogy a túl sok kalciumbevitel a csontsejtek pusztulásához vezet. A mai orvosszemlélet a csontsűrűségre koncentrál a csonterősség helyett.

A csontok egészsége nem az elfogyasztott kalciummennyiség, hanem a kalciumegyensúly függvénye. Azaz, hogy milyen arányú a kalciumfogyasztás és ürítés.

A közegészségügy azt iselfelejti elmondani az embereknek, hogy nem elég a tápanyagok kalciumtartalmát vizsgálni, hanem arról is gondoskodni kell, hogy az hasznosuljon is.

Mivel D-vitamin hiányában a kalcium nem is szívódik fel, nem isépül be a csontokba, ezért a csontritkulásért a D-vitamin-hiány sokkalinkább hibáztatható.

A napi ajánlott D-vitamin-dózis ugyanis 4-800NE, míg a valóságos napi igény 2000NE-nél kezdődikés felmehet akár 10000-ig. Aki ma D-vitamint szeretne, az kénytelen drága pénzért külföldről beszerezni. Sok pénzbe kerülám folyamatosan védekezni azok ellen, akik meg akarják védeni tőlünk az egészségünket...."

Nem kell megijedni, a tejetrmékeknél sokkal jobb kalciumforrás a zöld levelű növények fogyasztása!

Keresek is pár receptet:-)

A bejegyzés trackback címe:

https://eatandrun.blog.hu/api/trackback/id/tr812682743

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása